Η αγορα εργασιας - Το δεξι χερι του καπιταλισμου


Τι εννοούμε με την έννοια του καπιταλισμού;Σύμφωνα με το λεξικό της Πύλης είναι: οικονομικό και κοινωνικό σύστημα στο οποίο το ιδιωτικό κεφάλαιο αποτελεί το βασικό παράγοντα της οικονομικής ζωής· κεφαλαιοκρατία: Bιομηχανικός/μεταβιομηχανικός~.
 Εμπορικός ~, όταν τα μέσα παραγωγής ανήκουν στο κράτος. Mονοπωλιακός ~, όταν ο έλεγχος παραγωγής και διανομής ασκείται από τα μονοπώλια.
Ο καπιταλισμός είναι ένα τεράστιο θέμα και κατά την προσωπική μου άποψη πρόβλημα που ταλανίζει τους ανθρώπους ανά το παγκόσμιο. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα αναφερθούμε για το πως η αγορά εργασίας βοηθάει και δίνει πνοή σε αυτό το φαινόμενο.  



Ο καπιταλισμός είναι μια οικονομική πτυχή του συστήματος που ευνοεί κάποιες κοινωνικές ομάδες και αδικεί κάποιες άλλες. Όταν ο Μαρξ μίλησε για καπιταλισμό μίλησε για αυτούς που παρέχουν αγαθά και αυτούς που δεν έχουν, δηλαδή τους έχοντες και τους μη έχοντες, τους βιομηχάνους και τους εργάτες, τους καταπιεστές και τους καταπιεζόμενους. Πόσο άραγε έχει αλλάξει η σύγχρονη εποχή σε σχέση με την εποχή που βίωσε ο Μαρξ ;
Η αλήθεια σε κάποιές χώρες σχεδόν καθόλου αλλά σε άλλες χώρες απλά άλλαξε η μορφή του. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται ότι ακόμη οι πολίτες ότι υπάρχουν τεράστιες ταξικές διαφορές και ακόμη η πλειοψηφία είναι υποχείριων των λίγων. Πλέον σε μια κοινωνία το να είσαι καπιταλιστής είναι σημάδι ευφυΐας και επιζητάτε από όλους τους τομείς εργασίας.
Σε ένα κόσμο αγοράς και πώλησης και προσφοράς και ζήτησης το άτομο αναγκάζεται να γίνεται καπιταλιστής για να επιβιώσει. Στον επαγγελματικό τομέα σου επιβάλετε να σκέφτεσαι με τον συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα μια δουλεία ως πωλητής σου επιβάλει η εταιρεία να κάνεις πωλήσεις και να βλέπει τους ανθρώπους που εισέρχονται στο κατάστημα ως κινούμενα πενήνταεύρα. Φράση που είχα ακούσει από την Manager Assistance στο χώρο εργασίας μου.
Ακόμη, ο καπιταλισμός δεν θα κορυφώνονταν αν δεν ήταν οι πιστοί του βοηθοί το μάρκετινγκ και η διαφήμιση. Το επιχείρημα των marketers είναι ότι προσπαθούν αν καλύψουν μια ανάγκη που υπάρχει στο καταναλωτικό κοινό αλλά η αλήθεια δεν το κάνουν επειδή είναι φιλάνθρωποι και θέλουν να μας βοηθήσουν αλλά για να αυξήσουν τον τζίρο των πωλήσεων τους. Πιο  πιθανών να ¨βρούνε¨ ανάγκες φανταστικές και επίπλαστες παρά να μας βοηθήσουν πραγματικά. Ο κόσμος φτωχαίνει διότι καταναλώνει και οι εταιρείες γίνονται πιο ισχυρές μέρα με την μέρα δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό ανισότητας.
Με προβληματίζει που σε ένα αιώνα της καινοτομίας το εργασιακό σύστημα και οι ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισής είναι ακόμα απαρχαιωμένες. Γιατί να είναι πιο ευκολά να πιάσω δουλεία σε διαφημιστική εταιρεία, σε ένα κατάστημα, στο μάρκετινγκ τμήμα παρά σαν ακτιβίστρια που θα αφιερώνει την ζωή της στην καλυτέρευση του κόσμου, σαν καλλιτέχνης, σαν επιστήμονας ανθρωπιστικών επιστήμων. Γιατί ; Η απάντηση είναι ότι:

ΔΕΝ συμφέρει στο σύστημα να ασχολείσαι οκτάωρες σε ένα επάγγελμά που δεν το βοηθάει να γίνει πιο καπιταλιστικό. 
























Comments

  1. Αρκετά κριτική ματία του θέματος.Ο καπιταλισμός ως Αμερικάνικο θρέμα έχει την βάση του στην προσωπική ανάπτυξη του ατόμου μέσα από τις δικές του προσπάθειες. Ως όρος, ακούγεται αρκετά δημοκρατικός, στην ουσία όμως, διατηρούνται τα υπάρχοντα οικονομικά προβλήματα, αφού αυτός που θα καλλιεργηθεί εκπαιδευτικά είναι ο ήδη έχοντας και άρα θα είναι και αυτός που μέσα από τις γνώσεις του θα αναπτυχθεί πιο ευκολα και γρήγορα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts